17-03-19 Curieus bezoekt de Dossinkazerne: tijdelijke tentoonstelling “Holocaust en Strips”

Holocaust en strips… een gewaagde combinatie ?
Feit en fictie. Ze lijken elkaars tegenpolen. Maar hoeft dat altijd zo te zijn? De geschiedenis krijgt steeds vaker een fictief jasje, en daar ontsnapt de Holocaust ook niet aan. Sinds de jaren 1970 wagen graphic novelists zich aan het thema: onzeker, met enige schroom maar ook met respect. ‘Maus’ van Art Spiegelman wist zich een weg te banen naar de literatuurcanon, maar ook vele andere striptekenaars slaagden in hun ambitie om de Holocaust te vatten in beelden.

Meer dan 200 strips, graphic novels en manuscripten voeren de bezoeker door de fictionalisering van de Holocaust. Op welke manier kan je de Holocaust ‘verbeelden’? Welke rol en plaats krijgen persoonlijke getuigenissen en herinneringen in een getekend verhaal? Zijn de werken fictief of eerder journalistiek? Welke motieven, metaforen en artistieke technieken zetten de auteurs in? Maar vooral: welke maatschappelijke en educatieve rol kan het beeldverhaal spelen voor de jonge en toekomstige generaties.

Aangezien er een gids gereserveerd is, is het aantal deelnemers beperkt tot 20 personen.
Inschrijving is verplicht!

Naar de Dossinkazerne met het openbaar vervoer:
Afspraak om 13.15 uur op perron 1; de trein vertrekt om 13.37 uur richting Mechelen (aankomst 13.54 uur). Om 14.05 uur nemen we de bus (perron 10, bus 500) Mechelen-Antwerpen.
De gids start zijn rondleiding om 15 uur, die anderhalf uur duurt.
Curieus-leden betalen 13 euro.
Niet-leden betalen 18 euro.
Inschrijving via e-mail londerzeelcurieus@gmail.com.
Vermeld dus zeker naam en lidnummer van elke deelnemer bij inschrijving en betaling!